Autolla Italiassa

Autolla Italiassa

Nopeusrajoitukset

Mootoriteillä yleinen nopeusrajoitus on 130 km/h (poikkeustapauksissa 150 km/h). Tyypillisesti sallittu nopeus on tätä alhaisempi. Taajamien ulkopuolella suurimmat sallitut nopeudet ovat 90/110 km/h. Jälkimmäinen voi olla sallittu vain kaksikaistaisilla teillä, joissa vastaantuleva liikenne on erotettu betonivalleilla tms. Taajamissa yleinen rajoitus on 50 km/h. Taajamissa/kylissä tyypillisiä vaaratilanteiden aiheuttajia ovat taloista suoraan kadulle aukeavat ovet, väärin pysäköidyt autot, tiellä leikkivät lapset, ilman vilkkua kääntyvät autot jne. Nopeusvalvontaa on lisätty (mm. kameratutkia ja keskinopeusmittareita, joista tiedotetaan liikkennemerkeillä), nopeudet ovat kuitenkin rajoituksiin nähden korkeita.

Ajovalot ja auton varusteet

Huomiovalojen käyttö on aina pakollista. Jokaisessa autossa on oltava heijastinliivi (autossa sisällä, ei tavaratilassa) ja varoituskolmio. Lumiketjut/talvirenkaat ovat pakollinen varuste merkityillä alueilla (esim. Firenzen ja Bolognan välillä Apenniinejä ylitettäessä), jos on olemassa lumisateen mahdollisuus. Vuokra-autosta kannattaa lähtiessä tarkistaa, että perusvarusteet ovat mukana. Puuttumisesta tulee ratsiassa sakko.

Lapsia autossa

Alle 3 vuotiaiden on oltava aina turvaistuimessa tai turvakaukalossa. 3-12 vuotiaiden (alle 150 cm pitkien) on käytettävä joko turvaistuinta tai turvakoroketta ja turvavyötä. Lasten ja omankin mukavuuden vuoksi matkustamista on hyvä vältää kesällä päivän kuumimpaan aikaan (12-16), varsinkin heinä-elokuussa. Jonossa odottelun varalle matkalle pitää aina ottaa ainakin lapsia varten vähän ylimääräistä juomista ja mahdollisesti syömistä.

Alkoholi

Yleinen promilleraja on Italiassa 0,5. Uusilla ja ammattikuljettajilla raja on 0 promillea.

Moottoritiemaksut

Suurimmat moottoritiet ovat maksullisia (noin 6€/100 km). Maksun voi tavallisesti tehdä käteisellä tai luottokortilla. Ennen maksutielle tuloa pysähdytään puomille, jonka vieressä olevasta automaatista otetaan maksulippu (puomi nousee ylös, kun lippu on vedetty ulos automaatista). Ajetusta matkasta maksetaan maksulipun mukaan, kun moottoritieltä poistutaan. Moottoriteille mennessä ja poistuttaessa oikea kaista valitaan maksutavan mukaan. Käteis-/luottokorttimaksajien kaistat näkyvät selkeästi opasteissa. Paikalliset käyttävät usein ennalta hankittuja moottoritiepasseja (Telepass), joille on varattu omia kaistoja tietulleissa. Jos opasteessa lukee pelkästään esim. "Telepass", se ei käy käteis- tai luottokorttimaksajalle.

Sakot

Liikennevalvontaa ja sakkojen perintää on Italiassa tehostettu viime vuosina. Italiassa saatujen sakkojen perintä ulottuu Suomeen. Jos sakko on saatu liikennevalvonnan yhteydessä siten, että autoa ei ole pysäytetty, sakosta lähetään tiedustelu autovuokraamoon. Autovuokraamo välittää kuljettajan/auton vuokraajan tiedot eteenpäin, ja perii tästä käsittelymaksun. Tavallisin syy lomavieraiden sakkoihin on ajaminen alueelle, jolla liikkuminen edellyttää lupaa. Tällaisia alueita ovat esim. kaupunkien historialliset keskukset. Ne on näkyvästi merkitty ZTL-kyltillä (Zona Traffico Limitato), ja kiellon noudattamista valvotaan tarkasti mm. kameroin.

Kuinka löydän huvilalle

Viitoitus on heikompi kuin Suomessa, ja kylttejä on risteyksissä niin paljon, ettei kaikkia ehdi aina edes lukea. Navigaattori ja/tai tiekartta on välttämätön. Italialaisia osoitteita ei löydy navigaattoreista yhtä hyvin kuin suomalaisia. Gps-koordinaatit toimivat tietysti yhtä hyvin Italiassakin. Jos matkalla on ongelmia tai kohteen löytämisessä on hankaluuksia, kannattaa suunnistaa omaa huvilaa lähimpänä olevaan kylään/kaupunkiin, ja ottaa sieltä yhteyttä Gaian suomenkieliseen päivystykseen.

Bensa-asemalla

Suurin osa bensa-asemista, varsinkin moottoriteiden varsilla, on palveluasemia. Bensaa ostetaan sanomalla euromäärä, jolla halutaan ostaa (esim. "trenta euro" 30 euroa) tai pyytämällä tankki täyteen ("pieno"). Lomaruuhkissa kesäaikaan pitää maksettaessa olla tarkkana, että rahasta saa oikein takaisin. Etenkin moottoriteiden varsilla ja suurempien kaupunkien lähettyvillä on tärkeää, että autoon ei missään tapauksessa jää näkyville kasseja, matkalaukkuja tms., kun käydään välipalalla huoltoaseman baarissa. Matkapapereita ei saa koskaan jättää autoon.

Italialaisen liikenteen erikoisuuksia

Nopeudet ja nopeuserot ovat Italiassa suurempia kuin Suomessa. Kaistanvaihdossa ja vilkun käytössä ollaan varsin suurpiirteisiä, eikä autojen turvaväleistä ole tietoakaan. Perässä tuleva "roikkuu" edellä ajavan puskurissa kiinni. Tästä ei pidä provosoitua, kyse on vain kiusallisesta italialaisesta tavasta. Jos tie on vapaa, stop-merkki ei välttämättä pysäytä italialaista kuljettajaa. Saatta käydä niinkin, että stop-merkin kohdalla pysähtyneelle autolle annetaan vauhtia äänimerkillä. Jalankulkijan on syytä olla varovainen ylittäessään monikaistaista katua. Toisin kuin Suomessa suojatien eteen pysähtyneen auton ohi ajetaan Italiassa, säännöistä huolimatta, usein reipasta vauhtia.

*** Mahdollisten muutosten vuoksi on Italiaan lähtijöiden tarkistettava säännöt ja määräykset viranomaisten tietopalveluista.